Kategorie

Producenci

Dostawcy

Brak dostawców

Ułożenie sztućców na stole – sztućcowy savoir-vivre

Ułożenie sztućców na stole – sztućcowy savoir-vivre

Prawidłowe ułożenie sztućców na stole przed rozpoczęciem posiłku, posługiwanie się nimi w jego trakcie oraz odkładanie ich po jego zakończeniu sprawia wielu osobom nie lada kłopot. Nic dziwnego – zagadnienie to rządzi się swoimi prawami, nieraz dość skomplikowanymi. Aby je lepiej poznać, zapraszamy do lektury poniższego poradnika!

Każdy posiłek to okazja do skosztowania smacznych potraw oraz celebrowania czasu spędzanego w gronie bliskich. By jednak spotkanie przy stole było naprawdę udane, warto zadbać także o przestrzeganie kilku zasad, które dobrze świadczą o nas jako o gospodarzach lub gościach. Jedną z nich jest sposób właściwego ułożenia sztućców.


Jak układać sztućce?


Jeśli przyjmujesz u siebie gości, przede wszystkim powinieneś zadbać o to, by sztućce pochodziły z jednego kompletu! Niechlujnie dobrane, przypadkowe sztućce mogą skutecznie zniechęcić biesiadników do dalszego posiłku. Warto też je wcześniej wypolerować – idealnie lśniące, doskonale wkomponują się w starannie zastawiony stół.

Ogólna zasada dotycząca układu sztućców mówi, że te do posiłków spożywanych wcześniej powinny być ułożone na bardziej zewnętrznej pozycji względem talerza niż te do dań serwowanych później. Oznacza to, iż jeżeli planujesz podać dany posiłek jako pierwszy, sztućce do niego będą znajdowały się najdalej od talerza.

Na stole nie powinno być też więcej niż trzech zestawów sztućców jednocześnie. Zazwyczaj osobne komplety przeznaczone są do zakąsek, do ryby i do dania głównego. Jeśli przewidujesz więcej dań, sztućce do nich podawaj jednocześnie z nimi.


Prawidłowe ułożenie sztućców wygląda następująco:

po lewej stronie talerza znajdują się widelce, po prawej – noże oraz łyżka. Kolejność sztućców po każdej stronie talerza powinna odwzorowywać kolejność potraw – jeśli zatem jako pierwsza będzie podana zakąska, nóż do niej powinien znajdować się dalej od talerza niż łyżka do zupy. Noże powinny być skierowane ostrzem w stronę talerzy, łyżki zaś – dnem do powierzchni stołu.
nad talerzem znajdują się sztućce deserowe – łyżeczka, a poniżej widelec. Ich trzonki powinny być skierowane w przeciwne względem siebie strony – trzonek łyżeczki w prawo, a widelczyka – w lewo.

nakrycie-stolu

Ułożenie sztućców po posiłku, czyli co sztućce mogą przekazać


Sztućce mają dużą moc. Od tego, w jaki sposób odłożymy je po posiłku lub w jego trakcie, zależy, czy gospodarz poczuje się pochwalony, czy przeciwnie – zostanie mu zasygnalizowane, że posiłek Ci nie smakował. I choć ta „mowa sztućców” nie wszystkim jest znana, warto wiedzieć, co można przekazać za pomocą ich układu, chociażby po to, by uchronić się od faux-pas.


Sztućce na piątej – skończony posiłek

Praktyka pokazuje, że ludzie najczęściej chcą zasygnalizować za pomocą sztućców, iż skończyli posiłek, i najczęściej… nie wiedzą, jak to zrobić. A wystarczy tylko odłożyć sztućce równolegle do siebie, tak by ich trzonki – wyobrażając sobie, że talerz to tarcza zegara – wskazywały godzinę piątą. Gdy kelner zobaczy takie nakrycie, będzie wiedział, że może już je zabrać.

skonczony-posilek


Widelec na ósmej, nóż na czwartej – przerwa w jedzeniu

Często mylonym komunikatem z powyższym „skończyłem” jest „przerwa w jedzeniu”. Istnieje jednak między nimi zasadnicza różnica – gdy kelner zobaczy położone w ten sposób sztućce, nie zabierze Twojego nakrycia, czekając cierpliwe, aż skończysz.

przerwa-w-jedzeniu



Sztućce ułożone na talerzu równolegle do krawędzi stołu – „Smakowało mi”

Za pomocą sztućców możesz też prawić komplementy! Kładąc je w ten sposób, wyrażasz uznanie dla kucharza za smaczny posiłek.

smakowalo-mi


Nakrycie stołu – pozostałe elementy


Prawidłowo ułożone sztućce nie na wiele się zdadzą, jeśli pozostałe elementy zastawy nie będą leżały w odpowiednich miejscach.

Talerze

Podobnie jak sztućce, talerze układamy w kolejności podawanych posiłków. Najczęściej układa się je w następującej kolejności, rozpoczynając od dołu: duży talerz na danie główne, mniejszy talerz na przystawki oraz głęboki talerz na zupę. Dodatkowo często praktykuje się podawanie na samym początku pieczywa z masłem – należy wówcza przygotować u góry, z lewej strony nakrycia, niewielki talerz oraz nóż. Zabiera się je od gości po daniu głównym, wymieniając jednocześnie talerz na danie główne na talerzyk deserowy.


Kieliszki

Szkło powinno się znajdować nad talerzem, po prawej jego stronie. Kieliszki układamy w formie trójkąta lub w linii prostej.


Filiżanka

Stawiamy ją nieco powyżej talerza, po jego prawej stronie. Łyżeczkę możemy położyć z prawej strony talerza, na najbardziej zewnętrznym miejscu względem innych sztućców, lub na spodku do filiżanki.


Serwetki

Serwetki mogą być doskonałym elementem dekoracyjnym, podkreślającym estetyczny wygląd stołu. Jeśli chcesz podkreślić odświętność spotkania, wybierz serwetki płócienne, które prezentują się znacznie bardziej elegancko od tych papierowych. Serwetka powinna znajdować się po lewej stronie talerza lub na nim.

uklad-sztucow-i-naczyn-na-stole


Sztućcowy savoir-vivre


O tym, że goście czują się komfortowo przy stole, decyduje nie tylko ułożenie sztućców i naczyń zgodnie z zasadami, ale też umiejętność poprawnego posługiwania się nimi. Warto wiedzieć tutaj o kilku zasadach:

Nie kroimy makaronów, gotowanych ziemniaków ani warzyw, noża używamy jedynie do twardych elementów posiłku, np. mięs.


Raz podniesione ze stołu sztućce nie powinny już być odkładane na niego z powrotem; nie powinno się ich także w trakcie spożywania posiłku opierać o talerz.


Łyżeczkę do kawy lub herbaty powinno się zawsze kłaść na spodku; nie ma znaczenia, czy napój jest wtedy w filiżance lub szklance, czy nie.


Gdy przerywamy jedzenie zupy, należy odłożyć łyżkę z powrotem do miski, gdy zaś skończyliśmy posiłek, łyżkę powinno się odłożyć na talerz znajdujący się pod talerzem z zupą.

Podsumowanie


Dbanie o odpowiedni układ sztućców to nie tylko pilnowanie, by znalazły się one na określonym miejscu na stole, ale wręcz finezyjna sztuka, niejednokrotnie obfitująca w bardzo sformalizowane zasady. Opanowanie jej reguł jest niezbędne, jeśli chcesz odnaleźć się w każdym towarzystwie – bez względu na to, czy jest to rodzinna impreza, czy biznesowe spotkanie. Prawidłowe ułożenie sztućców na pewno zaś stanie się łatwiejsze, jeśli będziesz dysponował eleganckim, dobrej jakości zestawem sztućców. Taki zakup z pewnością będzie dobrą inwestycją, która pomoże Ci idealnie przygotować każde przyjęcie.


Dodaj komentarz

Wszystkie pola są wymagane

Imię
E-mail: (Nie będzie opublikowany)
Komentarz: